KAY BOJESEN

Sølvsmed og designer Kay Bojesen hadde et spesielt talent. Han kunne gi liv til tre, og ble verdensberømt gjennom sine tredyr med sjel, humor og glimt i øyet. Kay Bojesen har over 2000 separate kunsthåndverk på samvittigheten, og hører til blant 1900-tallets mest produktive danske kunsthåndverkere. Han er best kjent for sine lekende, livsglade aper, gardister og andre tredyr, men hans store produksjon omfatter også smykker, bestikk, tekanner og sølvpokaler.

Kaj Bojesen var ferdig utdannet som sølvsmed i 1910 etter at han avsluttet sin læretid hos sølvsmeden Georg Jensen. Han ble som en av de første innenfor dansk kunsthåndverk, en begeistret tilhenger av funksjonalismen, og han var en av initiativtagerne til "Den Permanente", en forretning og et utstillingsvindu som gjennom mange tiår representerte det beste innen dansk og skandinavisk design.

I 1919 startet en ny epoke for Kay Bojesen. Han giftet seg og fikk sønnen Otto. Dette la grunnlaget for Kay Bojesens fasinasjon med barn, leketøy og tre, og brakte tilbake minner fra hans egen barndom hvor hans far (forlegger Ernst Bojesen, utgiver av bl.a. det tradisjonelle, danske juleheftet "Blæksprutten") spikket trefigurer til ham og oppmuntret til oppfinnsomhet, fantasi og humor i sine barn.

På 1930-tallet begynte Kay Bojesen for alvor å dyrke sin interesse for å arbeide med tre. Han skapte blant annet en serie av tredyr, som alle levde opp til hans tro på at design skal være rund og myk og føles god i hånden. Han var ikke ute etter å lage tro kopier av de virkelige dyrene, og ville heller ikke være for sofistikert og detaljrik, men ville i stedet skape fantasifulle varianter i et design som var basert på barnets egen verden, der "linjene skal smile". Treleketøy skulle være enkelt, solid og inspirere til lek.

Med denne grunnleggende tankegangen som utgangspunkt har Kay Bojesen skapt sine elskede trefigurer, som appellerer til barnet i oss alle. I en menneskealder ble Kay Bojesen sett på som et humoristisk innslag i dansk brukskunst. I dag er Kay Bojesen ansett som et av de store designnavnene i Danmark, og hans kunsthåndverk er blant de mest etterspurte av dansk design.

collage af kay bojesen

Kay Bojesen bevarte sin barnlige nysgjerrighet og livsglede helt til det siste. Kay Bojesen døde i en alder av 72 år og etterlatte seg en betydelig designarv. En arv som i dag tas hånd om av hans fire barnebarn. Dra på oppdagelsesreise i Kay Bojesens glade univers, som har bragt glede til mange verden over!